preparare beton

Prepararea de beton este un proces prin care se amestecă diferite ingrediente pentru a obține un material rezistent și durabil, utilizat în construcții. Ingredientele principale ale betonului sunt cimentul, nisipul, pietrișul și apa. Există diferite rețete și proporții utilizate în funcție de scopul și rezistența dorită a betonului.

Cum se face prepararea și care sunt pașii?

Iată pașii principali implicați în prepararea betonului:

 • Măsurarea ingredientelor: Se determină cantitatea necesară de ciment, nisip, pietriș și apă, în funcție de volumul total de beton dorit. Cantitățile pot varia în funcție de specificațiile proiectului.
 • Amestecarea uscată: Se amestecă cimentul, nisipul și pietrișul într-un recipient mare sau pe o platformă adecvată. Această etapă ajută la distribuirea uniformă a ingredientelor și la obținerea unei combinații omogene.
 • Adăugarea apei: Apa este adăugată treptat în amestecul uscat, iar ingredientele sunt amestecate în continuare. Apa trebuie adăugată în cantități suficiente pentru a obține o consistență adecvată a betonului. Este important să se adauge apa treptat și să se amestece bine pentru a evita obținerea unui beton prea lichid sau prea uscat.
 • Amestecarea umedă: Ingredientele sunt amestecate în continuare până când se obține o masă omogenă. Aceasta poate fi realizată manual, cu ajutorul unor unelte precum lopeți sau greble, sau cu ajutorul unui mixer de beton.
 • Testarea consistenței: Pentru a verifica consistența betonului, se poate efectua un test cunoscut sub numele de testul slump. În acest test, betonul este pus într-un con special, iar conul este îndepărtat treptat. Se măsoară înălțimea la care betonul se lasă și acest lucru indică consistența acestuia.
 • Turnarea și nivelarea: După ce betonul este pregătit, acesta poate fi turnat în cofraje sau în zona în care este necesară utilizarea sa. Betonul trebuie nivelat și compactat adecvat pentru a asigura o distribuție uniformă și pentru a elimina bulele de aer.
 • Întărirea: După turnare, betonul trebuie protejat împotriva scurgerii excesive de apă și expuneri premature la uscare. Acest lucru se realizează prin acoperirea betonului cu folie de plastic sau prin aplicarea de compuși de curing, care ajută la menținerea unei umidități adecvate și la promovarea unei întăriri uniforme.
preparare beton betoniera

Care sunt componentele ce ajută la formarea betonului?

Betonul este alcătuit în principal din patru ingrediente de bază: cimentul, nisipul, pietrișul (sau agregatele) și apa. Aceste componente lucrează împreună pentru a crea un material rezistent și durabil, utilizat într-o varietate de aplicații de construcție. Iată o descriere mai detaliată a fiecărui ingredient:

 • Cimentul: Este componenta principală a betonului și acționează ca un agent de legare. Cimentul este de obicei cimentul Portland, care se obține prin măcinarea fină a clinkerului de ciment. Clinkerul este produs prin calcinarea unui amestec de calcar și argilă la temperaturi ridicate. Când cimentul este amestecat cu apă, acesta formează o pastă care se întărește și se transformă într-un liant solid care leagă particulele de nisip și pietriș.
 • Nisipul: Este un agregat fin, alcătuit din particule mici de roci și minerale. Nisipul este adăugat în beton pentru a oferi rezistență și a umple spațiile goale dintre agregatele mai mari. Nisipul trebuie să fie curat și să aibă granulație uniformă pentru a asigura o distribuție omogenă a betonului.
 • Pietrișul sau agregatele: Acestea reprezintă agregatele mai mari, care furnizează rezistență structurală și volum betonului. Pietrișul poate fi alcătuit din roci concasate, cum ar fi granitul, calcarul sau andezitul. Dimensiunea agregatelor poate varia în funcție de specificațiile proiectului. De exemplu, în betonul armat se folosesc agregate mai mari pentru a oferi rezistență la tracțiune.
 • Apa: Apa este necesară pentru a activa reacția chimică a cimentului și pentru a crea o pastă maleabilă care poate fi turnată și modelată. Cantitatea de apă utilizată în beton este esențială și trebuie să fie controlată cu atenție. Prea multă apă poate slăbi betonul și poate afecta rezistența acestuia, în timp ce prea puțină apă poate duce la un amestec uscat și dificil de manipulat
turnare beton

Care sunt utilajele ce ajută la prepararea betonului?

Există o varietate de utilaje și echipamente disponibile pentru pregătirea betonului în mod eficient și pentru a facilita procesul de amestecare și turnare. Iată câteva dintre utilajele utilizate în mod obișnuit pentru prepararea betonului:

 1. Mixere de beton: Aceste utilaje sunt utilizate pentru amestecarea betonului. Ele pot fi mixere de beton manuale, acționate manual sau cu ajutorul unui motor, sau mixere de beton staționare care sunt alimentate cu energie electrică sau cu motor diesel. Mixerele de beton sunt prevăzute cu cuve în care se introduc ingredientele și cu palete sau elice pentru amestecarea acestora într-un mod omogen.
 2. Pompe de beton: Acestea sunt utilaje utilizate pentru a pompa betonul către locul de turnare. Pompele de beton pot fi de diferite tipuri, inclusiv pompe de beton staționare, pompe cu braț (boom pumps) sau pompe de beton cu pompa șurub (screw pumps). Aceste utilaje permit transferul eficient al betonului la înălțimi și distanțe mari și sunt folosite frecvent în construcții de mare amploare.
 3. Betoniere mobile: Aceste utilaje sunt camioane speciale echipate cu o cuvă de amestecare a betonului. Betonierele mobile sunt utilizate pentru a transporta betonul pregătit la locul de turnare. Ele permit amestecarea betonului în mișcare, ceea ce facilitează transportul și economisește timp.

Când este necesară pregătirea betonului la betonieră sau la alte utilaje?

Pregătirea betonului la betonieră sau la alte aparate devine necesară în anumite situații, în special în cazul lucrărilor de construcție de mici dimensiuni sau când nu există cerințe speciale de structură. Acest proces poate fi realizat treptat, permițând aprovizionarea cu cantitățile necesare de beton conform retetei sau retetelor specifice.

Pentru a utiliza betoniera eficient, este important să se asigure o aprovizionare adecvată cu materialele necesare, cum ar fi cimentul și agregatele, și să se asigure un spațiu de depozitare adecvat până la utilizare. Lipsa chiar și a unui singur ingredient poate afecta ritmul lucrărilor, în special în cazul turnărilor în cofraje armate sau nearmate.

De asemenea, este esențial să se asigure o minimă protecție a sacilor cu ciment și agregate împotriva umezelii și temperaturilor extreme în timpul depozitării. Aceste măsuri de protecție vor ajuta la menținerea calității materialelor și vor evita deteriorările sau modificările neașteptate.

Prin urmare, în cazul proiectelor de mici dimensiuni, este posibilă utilizarea betonului preparat la betonieră. Aceasta oferă o soluție practică și convenabilă pentru pregătirea cantităților necesare de beton, asigurând o punere în operă eficientă a lucrărilor respective.

Este important de menționat că în cazul unor lucrări mai mari sau în situații în care se cer cerințe speciale de structură, este posibil să se apeleze la utilaje și echipamente mai complexe sau la livrarea de beton preamestecat de către furnizori specializați.

placa beton

Rețete de beton și cum pregătim dozajul pentru acestea

Pentru a obține rezultatele dorite în ceea ce privește forma și durabilitatea produselor din beton, este crucial să se respecte dozajul corect al ingredientelor conform rețetei specifice. Fiecare produs din beton turnat are o rețetă indicată, care se referă de fapt la clasa de beton corespunzătoare. În continuare, voi prezenta cantitățile de materiale care alcătuiesc fiecare rețetă de beton, în funcție de clasa betonului, având în vedere un sac de ciment standard de 40 de kg și folosind dozaje la găleată de 5 litri:

 • Pentru betonul C8/C10 (B150) în volum de 0,173 m3: apa (3,1 găleți) + nisip (8,3 găleți) + pietriș (13,2 găleți) + ciment (1 sac).
 • Pentru betonul C12/15 (B200) în volum de 0,160 m3: apa (2,9 găleți) + nisip (7,6 găleți) + pietriș (12 găleți) + ciment (1 sac).
 • Pentru betonul C16/20 (B250) în volum de 0,133 m3: apa (2,5 găleți) + nisip (5,9 găleți) + pietriș (9,6 găleți) + ciment (1 sac).
 • Pentru betonul C20/25 (B350) în volum de 0,125 m3: apa (2,4 găleți) + nisip (5,1 găleți) + pietriș (9,4 găleți) + ciment (1 sac).
 • Pentru betonul C25/30 (B400) în volum de 0,105 m3: apa (2,1 găleți) + nisip (4,2 găleți) + pietriș (7,7 găleți) + ciment (1 sac).
 • Pentru betonul C30/32 (B450) în volum de 0,098 m3: apa (1,9 găleți) + nisip (3,8 găleți) + pietriș (7,1 găleți) + ciment (1 sac).

Aceste cantități sunt exprimate în volume și folosesc un raport de dozare specific pentru fiecare clasă de beton menționată. Este important să se respecte aceste proporții și să se adapteze cantitățile în funcție de necesitățile proiectului și de specificațiile fiecărei rețete.

Cum amestecăm corect cantitățile?

Ca să malaxăm corect cantitățile de materiale în procesul de preparare a betonului, urmați acești pași:

 • Pregătiți betoniera: Asigurați-vă că betoniera este curată și uscată înainte de a începe. Verificați că tamburul de amestecare este în poziție stabilă și echilibrată.
 • Adăugați apă: Adăugați apa în betonieră în conformitate cu dozajul specific pentru rețeta de beton pe care o urmați. Este recomandat să adăugați apa treptat în timp ce tamburul se rotește. Astfel, veți asigura o distribuție uniformă a apei în amestec.
 • Adăugați agregatele: În funcție de rețeta de beton, adăugați nisipul și pietrișul (sau agregatele) în betonieră. Este important să respectați proporțiile specifice și să adăugați aceste materiale în ordinea recomandată de rețetă.
 • Adăugați cimentul: Adăugați cimentul în betonieră, de obicei, acesta fiind ultimul ingredient adăugat. Asigurați-vă că cimentul este distribuit uniform peste agregate.
 • Porniți betoniera: Porniți betoniera și lăsați-o să funcționeze pentru câteva minute, permițând amestecarea eficientă a materialelor. Asigurați-vă că tamburul se rotește în mod constant și că toate ingredientele sunt bine combinate.
 • Verificați consistența: Verificați consistența betonului pentru a vă asigura că este adecvată pentru utilizare. Aceasta poate varia în funcție de specificațiile proiectului. Dacă betonul este prea uscat, adăugați puțină apă treptat și continuați amestecarea. Dacă este prea lichid, adăugați puțin ciment și agregate în proporții echilibrate pentru a obține consistența dorită.
 • Continuați amestecarea: Continuați amestecarea în betonieră pentru a asigura o distribuție uniformă a materialelor și pentru a obține un beton omogen.
 • Opriți betoniera: După ce betonul este bine amestecat, opriți betoniera și pregătiți-vă să utilizați betonul în conformitate cu necesitățile proiectului.
beton la betoniera

Avantaje și dezavantaje preparare beton la betonieră

Practica de preparare a betonului la betonieră în șantier vine cu avantaje și dezavantaje, iar utilizarea corespunzătoare a acestei tehnologii poate maximiza beneficiile și minimiza aspectele negative. Iată o prezentare a avantajelor și dezavantajelor, în concordanță cu contextul furnizat:

Avantajele includ:

 • Preparare beton la timp și în cantitatea necesară: Utilizarea betonierei în șantier permite pregătirea betonului în mod eficient, în funcție de nevoile proiectului. Aceasta asigură livrarea betonului în timp util și în cantitățile necesare pentru a susține ritmul lucrărilor de construcție.
 • Schimbarea rapidă a rețetei: Betoniera permite adaptarea rapidă a rețetei în funcție de produsul sau elementul structural la care se lucrează. Astfel, se poate obține un beton personalizat pentru diverse cerințe de construcție.
 • Consum minim de energie și transport: Prepararea betonului la fața locului reduce costurile și impactul logistic al transportului betonului preamestecat. Betoniera permite economii semnificative în ceea ce privește consumul de combustibil și emisiile asociate transportului betonului.
 • Operabilitate simplă: Utilizarea unei betoniere în șantier poate fi realizată de către un singur lucrător. Aceasta facilitează manevrarea și controlul procesului de amestecare a betonului, fără a necesita o echipă extinsă.
 • Întreținere simplă: Betonierele sunt, în general, echipamente robuste și ușor de întreținut. Necesitățile de întreținere sunt relativ reduse și pot fi realizate în mod eficient pentru a menține utilajul în stare de funcționare optimă.
 • Mobilitate ușoară: Betonierele pot fi ușor de deplasat de la un șantier la altul, asigurând flexibilitate în utilizarea lor. Aceasta permite adaptabilitatea la nevoile diverse ale diferitelor proiecte de construcție.

Dezavantajele includ:

 • Cantitate redusă de beton la o singură tură de lucru: Capacitatea unei betoniere este limitată în ceea ce privește volumul de beton pe care îl poate produce într-o singură tura de lucru. Astfel, pentru proiecte de amploare, pot fi necesare mai multe ture de amestecare.
 • Aprovizionarea eficientă cu ingrediente: Este esențial să se asigure o aprovizionare eficientă cu toate ingredientele necesare pentru amestecarea betonului. Aceasta implică gestionarea și stocarea adecvată a cimentului, a agregatelor și a apei, pentru a evita întreruperile în procesul de pregătire.
 • Spațiu de depozitare: Pentru a asigura eficiența și calitatea amestecului de beton, este necesar un spațiu adecvat de depozitare pentru ingrediente. Aceasta poate reprezenta o provocare în șantierele cu spațiu limitat.
 • Siguranța alimentării cu energie electrică: Betonierele care funcționează pe bază de energie electrică necesită o alimentare sigură și adecvată. Asigurarea unei conexiuni electrice stabile și a unor măsuri de siguranță adecvate este esențială.
 • Norme de protecție a muncii: Operatorul betonierei de șantier trebuie să respecte normele de protecție a muncii și să fie instruit corespunzător pentru a utiliza în mod sigur utilajul. Aceasta implică pregătirea și dezbaterea unor norme specifice pentru a asigura un mediu de lucru sigur și eficient.

Prin evaluarea atentă și gestionarea corespunzătoare a acestor avantaje și dezavantaje, practica de pregătire a betonului la betonieră în șantier poate fi o soluție eficientă și convenabilă pentru obținerea betonului necesar în diverse proiecte de construcție.

betoniera

Ce beton alegem pentru un proiect?

Pentru alegerea betonului potrivit în funcție de tipul de proiect, trebuie să ținem cont de cerințele și specificațiile acestuia. Iată o prezentare a diferitelor tipuri de beton menționate în context:

 • Beton B150: Acest tip de beton este potrivit pentru sape care necesită armare. Pentru o rețea continuă de armături, se recomandă utilizarea acestui tip de beton. Sapele cu armare sunt utilizate pentru a oferi stabilitate, rezistență și durabilitate în construcții.
 • Beton B200: Pentru sape fără armatură, se utilizează betonul de tip B200. Modalitatea de turnare este similară cu cea pentru sapele armate, dar acest tip de beton oferă rezistența și stabilitatea necesare fără a avea nevoie de armături suplimentare.
 • Beton B250 și B350: Lucrările care necesită un grad mai mare de rezistență, cum ar fi fundațiile sau stâlpii de rezistență, cer utilizarea betonului B250 sau B350. Aceste tipuri de beton oferă rezistență structurală și durabilitate superioară, în concordanță cu cerințele specifice ale proiectului.
 • Beton B350 și B400: Pentru proiecte care necesită cel mai înalt grad de rezistență, cum ar fi plăcile de susținere, plăcile de separare între etaje sau plăcile pentru pardoseli, se recomandă utilizarea betonului B350 sau B400. Aceste tipuri de beton sunt concepute pentru a suporta greutăți ridicate și necesită atenție sporită în pregătire, folosind ingrediente de înaltă calitate.

În general, alegerea tipului de beton trebuie să se bazeze pe cerințele specifice ale proiectului, inclusiv rezistența necesară, greutatea susținută, condițiile de mediu și alți factori. Este important să consultăm experți și ingineri specializați pentru a determina tipul de beton potrivit pentru a obține o lucrare durabilă și de încredere, care să se ridice la toate standardele de calitate necesare.