beton impermeabil

Betonul impermeabil este o formă de beton special concepută pentru a rezista într-o anumită măsură la infiltrarea apei sau a altor lichide. Acest tip de beton are proprietăți speciale care îi conferă rezistență la penetrarea apei și la deteriorarea cauzată de aceasta.

Acest beton este utilizat într-o gamă largă de aplicații, inclusiv construcția de fundații, podele și pereți subterani, rezervoare de apă, piscine, tunele și alte structuri care necesită o protecție eficientă împotriva infiltrării apei.

Din ce este făcut acest beton și cum îl obții?

Pentru a obține betonul impermeabil, se adaugă aditivi chimici speciali în procesul de amestecare a betonului. Acești aditivi pot fi sub formă de pulberi sau lichide și sunt adăugați în proporții specifice pentru a îmbunătăți rezistența la apă a betonului rezultat.

Aditivii impermeabilizanți formează o barieră la nivel microscopic între particulele de ciment din beton, reducând astfel capacitatea apei de a se infiltra prin porii betonului. De asemenea, acești aditivi pot ajuta la creșterea rezistenței betonului și la reducerea fisurilor cauzate de îngheț și dezgheț repetate.

beton cu impermeabilitate

Care este compoziția betonului impermeabil?

Acest beton poate fi livrat și pompat rapid de majoritatea stațiilor pentru betoane. În cazul lucrărilor de mici dimensiuni sau pentru completări, poate fi preparat și cu ajutorul unei betoniere de șantier.

Este crucial să acordați atenție dozajului adecvat al aditivului special în funcție de cantitatea de beton necesară.

Rețeta pentru betonul impermeabil ar trebui să conțină următoarele:

 • Material fin – nisip cu granulație maxim 4 mm.
 • Material intermediar – sortat cu granulație minim 4 mm și maxim 8 mm.
 • Material pietros – sortat cu granulație minim 8 mm și maxim 16 mm.
 • Material ciment – selectat în funcție de clasa de rezistență specificată de proiect.
 • Aditiv special pentru impermeabilizarea betonului.
 • Apă potabilă sau apă dintr-un puț – curată.

Amestecarea materialelor necesită respectarea unui anumit ordine și a timpilor parțiali și totali de amestecare:

 • Material nisip (granulație 0-4 mm).
 • Material intermediar (granulație 4-8 mm).
 • Adăugați materialul pietros (granulație 8-16 mm).
 • Material ciment (clasa corectă).
 • Material aditiv (doza corectă).
 • Amestecați fără adăugarea apei.
 • Adăugați apa treptat în funcție de cantitatea de materiale din betonieră.
 • Amestecați până când obțineți o consistență omogenă.
 • Descărcați și turnați betonul în cofraj.

Este important să respectați această ordine și instrucțiunile specifice pentru a obține un beton impermeabil adecvat.

Unde este utilizat acest tip de beton?

Betonul impermeabil este utilizat într-o serie de aplicații care necesită o rezistență sporită la apă și protecție împotriva umidității excesive. Iată exemplele specifice de utilizare a betonului impermeabil:

 • Fundații și pereți expuși la apă sau umezeală excesivă: Betonul este utilizat în construcția fundațiilor și pereților clădirilor care intră în contact cu apă sau umiditate excesivă. Acesta asigură o barieră eficientă împotriva infiltrării apei, protejând astfel integritatea structurilor și prevenind daunele cauzate de umiditate.
 • Părți ale structurii expuse la substanțe acide: Betonul este folosit în construcția părților structurii care intră în contact cu substanțe acide, cum ar fi în industria chimică sau în laboratoare. Acesta oferă o protecție eficientă împotriva coroziunii și deteriorării structurii cauzate de substanțele acide.
 • Construcții ridicate în zone cu precipitații abundente și zăpezi persistente: Betonul este utilizat în construcția clădirilor și infrastructurii în zone meteo cu potențial mare de ploi și zăpezi pe perioade lungi de timp. Acesta previne infiltrarea apei și protejează structurile de daunele cauzate de umezeală excesivă, asigurând durabilitatea și siguranța pe termen lung.
turnare beton impermeabil

Lucrări ce se bazează exclusiv pe betonul impermeabil.

Betonul impermeabil este utilizat exclusiv într-o serie de lucrări care necesită o protecție deosebită împotriva infiltrării apei. Iată câteva exemple argumentate de lucrări în care se utilizează betonul impermeabil:

 • Tuneluri și pasaje subterane: Betonul impermeabil este esențial în construcția tunelurilor și pasajelor subterane, unde protecția împotriva infiltrării apei este crucială. Acesta asigură că apa nu pătrunde în structură, menținându-le sigure și funcționale pe termen lung.
 • Stații de tratare a apei: În construcția stațiilor de tratare a apei, betonul este utilizat pentru a construi rezervoare și structuri care stochează și tratează apa. Proprietățile sale impermeabile previn scurgerile și asigură că apa tratată rămâne în siguranță.
 • Baraje și diguri: Acesta este folosit în construcția barajelor și digurilor pentru a preveni scurgerile de apă și pentru a menține nivelurile controlate de apă. Acesta protejează terenurile în aval și previne inundațiile periculoase.
 • Rezervoare și bazine de stocare: Acesta este utilizat pentru construcția rezervoarelor și bazinelor de stocare, cum ar fi rezervoarele de apă potabilă sau rezervoarele de produse chimice. Acesta asigură că lichidele rămân în interiorul structurilor și previne contaminarea sau scurgerile în mediu.
 • Substrat pentru pardoseli și acoperișuri: Betonul poate fi utilizat ca substrat în construcția pardoselilor și acoperișurilor pentru a asigura o barieră eficientă împotriva infiltrării apei. Acesta oferă protecție suplimentară împotriva umidității și contribuie la durabilitatea și siguranța clădirilor.

Avantaje

Betonul impermeabil oferă o serie de avantaje semnificative. Iată câteva dintre ele:

 • Protecție împotriva infiltrării apei: Principalul avantaj al betonului impermeabil este capacitatea sa de a preveni penetrarea apei în structură. Aceasta asigură durabilitatea și rezistența în timp a construcțiilor, prevenind daunele cauzate de umezeală excesivă, cum ar fi fisuri, coroziunea armăturilor sau degradarea materialelor.
 • Reducerea riscului de deteriorare: Betonul cu impermeabilitate reduce riscul de deteriorare cauzată de umiditate, scurgeri de apă sau substanțe corozive. Acest aspect este esențial în zonele expuse la apă, umiditate ridicată sau substanțe chimice agresive.
 • Protecție împotriva mucegaiului și a dezvoltării microorganismelor: Prin prevenirea infiltrării apei, betonul limitează umiditatea, creând un mediu neprielnic pentru dezvoltarea mucegaiului, ciupercilor și altor microorganisme. Acest aspect contribuie la menținerea unui mediu sănătos în clădiri și infrastructuri.
 • Durabilitate îmbunătățită: Datorită proprietăților sale impermeabile, betonul i are o durabilitate crescută. Acesta rezistă mai bine la factorii externi precum ciclurile de îngheț-dezgheț și substanțele corozive, ceea ce conduce la o viață utilă mai lungă a construcțiilor.
 • Economii pe termen lung: Utilizarea betonului impermeabil poate duce la economii semnificative pe termen lung. Protejarea structurilor de deteriorare cauzată de umezeală reduce nevoia de reparații și întreținere constantă, ceea ce se traduce în costuri reduse pe termen lung.
 • Flexibilitate în design: Acesta poate fi utilizat într-o varietate de aplicații și poate fi adaptat la diverse proiecte de construcție. Este disponibil în diferite compoziții și finisaje, permițând flexibilitate în design și posibilități creative în amenajarea spațiilor.

De ce să alegi acest tip de beton?

Betonul impermeabil este o alegere excelentă în proiectele de construcție datorită capacității sale de a oferi protecție eficientă împotriva infiltrării apei și umidității excesive. Acesta asigură durabilitatea și prelungirea duratei de viață a construcțiilor, reducând riscul de deteriorare, coroziune și dezvoltarea mucegaiului.

Prin economiile pe termen lung, flexibilitatea în design și protecția mediului înconjurător, betonul impermeabil se dovedește a fi un material indispensabil în obținerea construcțiilor rezistente și durabile. Alegerea betonului impermeabil este, în concluzie, o investiție sigură și benefică pentru proiectele de construcție.