reteta beton b150 c8 10

Betonul C8/10, anterior cunoscut sub denumirea de B150, este un amestec de beton esențial în domeniul construcțiilor, alcătuit din ciment și agregate. Acest amestec este utilizat pe scară largă în proiecte diverse, furnizând rezistență și stabilitate pentru diferite tipuri de lucrări.

Betonul C8/10 este ideal pentru turnarea suprafețelor simple care nu necesită utilizarea de armături. Principala sa funcție constă în nivelarea și pregătirea suprafețelor pentru amplasarea cofrajelor și turnarea betonului final în conformitate cu specificațiile proiectului.

Denumirea C8/10 a fost adoptată pentru a facilita identificarea corectă a claselor de beton. Cu toate acestea, compoziția și proporțiile ingredientelor nu au suferit modificări semnificative în acest proces. Stațiile de betoane livrează un produs sigur și conform, asigurând rezistență și durabilitate în utilizare.

Prin utilizarea betonului C08/10, suprafețele beneficiare se nivelază rapid și uniform, pregătindu-le pentru instalarea cofrajelor și executarea lucrărilor ulterioare conform proiectului. Astfel, betonul C08/10 oferă o bază solidă și uniformă, asigurând succesul proiectelor de construcții.

Care este prețul pe metru cub pentru beton B150?

Prețul pe metru cub al betonului poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de zona geografică în care se află. În medie, prețul metrului cub de beton B150 este de aproximativ 300 de RON. Totuși, este important de menționat că tarifele pot fi diferite în funcție de statia de beton și de caracteristicile specifice ale proiectului.

Este recomandat să obțineți informații direct de la diferitele statii de beton din zona dvs. pentru a afla prețurile exacte și pentru a putea compara ofertele disponibile. Astfel, veți putea obține o estimare mai precisă a costurilor pentru metrul cub de beton necesar în proiectul dvs.

beton b150

Care este rețeta pentru beton B150 (C8/10) și ce include?

Betonul B150 este utilizat în principal în aplicațiile de beton fără armătură, cum ar fi șapele de egalizare a fundațiilor sau suprafețele peste planșee. De asemenea, este potrivit pentru conductele subterane de apă sau canalizare și pentru construirea căilor de acces.

Proporțiile de ciment, nisip și apă sunt următoarele:

 • Ciment: 220 kg/m3 (echivalent cu 51,7 lopeți de ciment/m3)
 • Nisip 0-4 mm: 587 kg/m3 (echivalent cu 154 lopeți de nisip/m3)
 • Nisip 4-8 mm: 257 kg/m3 (echivalent cu 55 lopeți/m3)
 • Nisip 8-16 mm: 413 kg/m3 (echivalent cu 94 lopeți/m3)
 • Nisip 16-31,5 mm: 545 kg/m3 (echivalent cu 88 lopeți/m3)
 • Apă: 130 litri/m3

Aceste proporții reprezintă cantitățile recomandate pentru a obține betonul C8/10 în conformitate cu standardele specifice. Este important să respectați aceste proporții pentru a asigura o compoziție corectă și o rezistență adecvată a betonului utilizat în proiectele dvs.

Rețeta de mai sus poate varia în funcție de cerințele specifice ale proiectului și pot exista mici ajustări în proporții, în funcție de recomandările specifice ale furnizorului de beton sau ale inginerului constructor.

Ce utilizări are?

Selectarea unei formule de beton B150 nu este un proces aleatoriu în domeniul construcțiilor. În conformitate cu regulile și standardele în vigoare, fiecare componentă trebuie să fie în concordanță cu proiectul specific.

În funcție de destinația finală a produsului obținut prin turnarea mecanizată continuă, proiectantul stabilește cu precizie compoziția betonului care va fi comandată la stația de preparare.

Nerespectarea acestei reguli poate avea consecințe grave, de la imposibilitatea continuării lucrărilor de construcție până la colapsul întregii structuri.

Betonul de clasă B150 este frecvent specificat în proiecte pentru diverse lucrări, cum ar fi:

 • Turnarea spațiilor destinate utilităților, cum ar fi caminele pentru apă și canalizare.
 • Realizarea pardoselilor armate sau nearmate.
 • Aplicarea șapelor de egalizare înainte de turnarea fundației.
 • Ridicarea diverselor elevații armate.
turnare beton b150

Recomandări pentru când se comandă beton de la stație

Atunci când comandăm beton de la o stație de betoane, este important să respectăm câteva recomandări esențiale:

 1. Verificați corespondența cu cerințele proiectului: Asigurați-vă că betonul livrat îndeplinește cerințele specifice din proiect, inclusiv clasa betonului și clasa de consistență. Verificați documentele și specificațiile tehnice furnizate de stația de betoane pentru a vă asigura că betonul comandat corespunde cerințelor necesare pentru lucrarea dvs.
 2. Asigurați condiții optime de punere în operă: Evitați staționările prea lungi sau întreruperile în timpul turnării betonului. De asemenea, evitați turnarea betonului la temperaturi sub 5 grade sau peste 30 de grade, cu excepția cazurilor în care sunt luate măsuri speciale. Asigurați-vă că betonul este compactat corespunzător, armăturile sunt bine acoperite cu beton, iar suprafața este protejată pentru a preveni evaporarea rapidă a apei și apariția fisurilor.

Respectarea acestor recomandări va contribui la asigurarea unei puneri în operă de calitate și a rezultatelor conforme cu cerințele proiectului.